• ✔ Artikelen uit voorraad leverbaar ✔ Professionele bezorgservice ✔ 30 dagen retourtermijn

✔ Artikelen uit voorraad leverbaar
✔ Professionele bezorgservice
✔ 30 dagen retourtermijn

Hoelang gaat een bank eigenlijk mee?
#Tips

Hoelang gaat een bank eigenlijk mee?

Publicatiedatum 13 maart 2024

Als je een nieuw zitmeubel koopt, wil je natuurlijk dat het meubel zo lang mogelijk meegaat. Maar hoelang is dat dan? Enkele jaren? Of eerder een halve eeuw? Vele mensen vinden het moeilijk om dit in te schatten. In deze blog proberen we hier een zo nauwkeurig mogelijk antwoord op te geven, maar we geven je ook tips om de levensduur van je bank te verlengen! 

Hoelang gaat een bank eigenlijk mee?

Hoelang een bank exact meegaat, is héél moeilijk in te schatten en hangt vooral af van de gebruiker zelf. In principe zou een bank nog lang na de officiële garantie mee moeten gaan, maar de levensduur is vooral afhankelijk van de omstandigheden en de gebruiksintensiteit. Zo gaat een lederen bank bijvoorbeeld standaard langer mee dan een stoffen bank, omdat leder minder snel slijt, maar een perfect verzorgde stoffen bank gaat ongetwijfeld langer mee dan een lederen bank die nooit is onderhouden. Gemiddeld heeft een stoffen bank een levensduur van zo’n 5 tot 15 jaar, terwijl een lederen bank meestal perfect nog 5 jaar langer mee kan. Dit zijn natuurlijk geen exacte cijfers, maar geeft je wel een idee van de levensduur van je bank naargelang de gebruiksintensiteit!

Maakt de bekleding verschil?

De bekleding van je bank maakt zeker een verschil in hoelang een bankstel meegaat. Zo gaat een lederen bank gemiddeld langer mee, mits je het leder ook goed en regelmatig verzorgt.

In het handige bekledingsoverzicht op onze website vind je een overzicht van al onze stof- en ledersoorten. We maken een onderscheid tussen stoffen zoals microvezelstoffen, velours, chenillegaren, platweefselstoffen en boucléstoffen. Bij ledersoorten focussen we vooral op het onderscheid tussen afgedekt leder, semi-anilineleder en anilineleder. Ook hebben we nog enkele soorten bekleding in ons assortiment die we ‘microleder’ noemen. Geen officiële term, maar dit zijn combinatiebekledingen die gedeeltelijk bestaan uit gerecyclede ledervlokken en gedeeltelijk uit microvezelstoffen. Deze soorten bekleding hebben de uitstraling van leder, maar zijn makkelijker te onderhouden én goedkoper!

Als je wil weten hoelang je zitmeubel meegaat, is het vooral belangrijk om te kijken naar het woongebruik. We maken in ons overzicht het onderscheid tussen normaal woongebruik, intensief woongebruik en zeer intensief woongebruik. Hoe intensiever het woongebruik van deze stof- en ledersoorten, hoe langer je bank zal meegaan!

Hoe zit het met de vulling van een bank?

Ook de vulling van je bank zal een verschil maken in hoelang je van je bank kunt genieten. Het zitcomfort verschilt van bank tot bank door de gebruikte types vulling. Het verschil zit vooral in de veerkracht van de vulling. Er zijn verschillende types, die allemaal hun eigen typische eigenschappen hebben: koudschuim, pocketvering, memory foam (ook wel traagschuim genoemd), … Het zijn slechts enkele types vulling die allemaal andere eigenschappen hebben. Natuurlijk is erg veel afhankelijk van je persoonlijke voorkeur: een erg stevige bank zal misschien langer meegaan, maar geen optimaal zitcomfort bieden. Erg veel hangt dus af van je eigen voorkeuren.

Wat wél voor alle banken geldt, is dat het beter is om niet altijd op dezelfde plek te gaan zitten. Regelmatig van plaats wisselen is aangeraden om zo lang mogelijk van je bank te kunnen genieten. Zo zorg je dat je de belasting evenredig verdeelt en dat is weer goed voor de levensduur van je bank.

Tips om langer van je bankstel te genieten

Om de levensduur van je bankstel te verlengen, is het belangrijk om rekening te houden met enkele zaken, zoals lichtinval, dagelijks gebruik, en onderhoud.

  1. Om de kleur van je bank en bekleding optimaal te houden, is het belangrijk om rekening te houden met de lichtinval. Te veel zonlicht kan zorgen voor verkleuring, maar ook voor slijtage. Kies dus een ‘strategische plaats’, waarmee we dus vooral aanraden om je bankstel niet in direct zonlicht te plaatsen.
  2. Om ervoor te zorgen dat je bank niet snel inzakt of beschadigd raakt, is het vooral belangrijk niet recht te staan op je bank. De vering in je bank is het gewend om ons gewicht gelijk te verdelen, waardoor een zware belasting op één punt de vering dus kan beschadigen. Ook is het belangrijk om armleuningen enkel te gebruiken als armleuningen, en er niet op te gaan zitten. Arm- en rugleuningen zijn kwetsbare plekken die het gewicht niet goed kunnen dragen. Gebruik ze dus niet als zitplaats, ook al is het maar voor even!
  3. Om zolang mogelijk te kunnen genieten van je bank, is het ook essentieel om de juiste verzorgingsproducten te gebruiken, die speciaal zijn ontworpen om je textiel en leder goed te verzorgen. Elk type bekleding heeft een apart onderhoudsproduct. De producten zijn verkrijgbaar in elk Henders & Hazel verkooppunt!

Deze tips zullen je zeker op weg helpen om je bankstel optimaal te verzorgen. Wie toch graag de extra zekerheid van een bijkomende garantie heeft, is misschien geïnteresseerd in ons Care+ garantieplan. Met dit garantieplan krijg je 7 jaar service en garantie op je zitmeubel! Alle voorwaarden vind je hier.

FAQ

Welke bank is het meest duurzaam?

Bij het kiezen van een bank kun je op enkele zaken letten om de duurzaamheid ervan te verhogen. Is de bank in Europa geproduceerd, of moet deze geïmporteerd worden? In ons meubelpaspoort vind je de herkomst van je meubel terug! Ook kun je bijvoorbeeld kiezen voor een bank die is bekleed met stof- of ledersoorten die recyclede materialen bevatten, wat je keuze ook duurzamer maakt. Leder gaat ook lang mee, en is dus ook een duurzame keuze.

Hoe weet je wanneer het tijd is om je bank te vervangen?

Veel hangt natuurlijk af van je persoonlijke voorkeur. Het is aangeraden om je bank te vervangen als ze helemaal is ingezakt en opnieuw vullen niet meer zou baten, of wanneer de bekleding onherroepelijk beschadigd is.

Wat is de beste vulling voor een bankstel?

“De beste vulling” bestaat niet, want de keuze voor een bepaalde vulling hangt vooral af van je persoonlijke voorkeur. Over het algemeen zullen onze verschillende schuimtypes een zachter zitcomfort bieden dan pocketvering, maar pocketvering gaat over het algemeen langer mee. Wat de beste keuze is, is dus vooral persoonlijk.

Wat kun je doen tegen een ingezakte bank?

Om te voorkomen dat een bank inzakt, is het belangrijk om regelmatig van zitplaats te wisselen en niet met je gehele gewicht op de bank te gaan staan. Is je bank toch ingezakt? Als je voor ons Care+ garantieplan kiest en je voldoet aan alle voorwaarden, kan deze opnieuw opgevuld worden!

Meld je aan voor de Henders & Hazel nieuwsbrief

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van onze meest actuele aanbiedingen en laatste trends? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief. Zo ben je altijd mee met de laatste Henders & Hazel nieuwtjes!

Ook interessant...